Powodów usunięcia konta na Facebooku może być wiele. Możliwe, że bezpieczeństwo Twojego konta na Facebooku zostało naruszone lub po prostu chcesz spokoju i trzymaj się z dala od sfery uzależnienia od mediów społecznościowych. A jeśli podjąłeś tę kluczową decyzję, prawdopodobnie szukasz sposobów na trwałe usunięcie konta na Facebooku.
Jak trwale usunąć konto na Facebooku (dokładne kroki)
- Kliknij menu rozwijane () znajdujące się w prawym górnym rogu
- Kliknij Ustawienia
- Kliknij Twoje informacje na Facebooku po lewej stronie
- Przejdź do dezaktywacji i usuwania i kliknij na to
- Zaznacz opcję Trwale usuń konto (przycisk radiowy)
- Kliknij Przejdź do usuwania konta
Jako ostrożny użytkownik możesz rozważyć kilka innych aspektów, które wiążą się z samą decyzją o usunięciu konta na Facebooku. Wskazane jest, aby przeprowadzić introspekcję, a nie podejmować decyzji w pośpiechu lub nawet pod wpływem impulsu, nawet jeśli chcesz po prostu dezaktywować konto na Facebooku.
Jeśli naprawdę chcesz walczyć z uzależnieniem od mediów społecznościowych, możesz spróbować gorączki społecznej. Jest to aplikacja, która pomaga kontrolować korzystanie z mediów społecznościowych i urządzeń. Prosi nawet o zajęcie się zainteresowaniami, które mogą pomóc w odejściu od urządzenia. Ponadto istnieją funkcje zdrowotne, które ostrzegają przed ucieczką od urządzenia.

Jak trwale usunąć konto na Facebooku (rozszerzone kroki)
- Kliknij listę rozwijaną w prawym górnym rogu
Po zalogowaniu się na swoje konto na Facebooku, przejdź do prawego górnego rogu i kliknij menu rozwijane
- Kliknij Ustawienia
Po kliknięciu listy rozwijanej, kliknij opcję Ustawienia znajdującą się tuż nad opcją Wyloguj
- Kliknij Twoje informacje na Facebooku po lewej stronie
W lewej kolumnie znajdź i kliknij Twoje informacje na Facebooku
- Przejdź do dezaktywacji i usuwania i kliknij na to
Kliknij ostatnią opcję, która mówi Dezaktywacja i usuwanie . Możesz kliknąć pełną opcję (w momencie najechania myszą opcja zostanie podświetlona) lub kliknąć Widok
- Zaznacz opcję Trwale usuń konto (przycisk radiowy)
Teraz będziesz mieć dwie opcje z przyciskami opcji umieszczonymi po lewej stronie. Wybierz opcję Trwale usuń konto i zaznacz przycisk radiowy obok niego
- Kliknij Kontynuuj do usuwania konta
Otóż to! Kliknij przycisk Kontynuuj usuwanie konta
Uwaga: jeśli zamiast usuwania konta na Facebooku chcesz po prostu dezaktywować konto na Facebooku, zaznacz przycisk radiowy Dezaktywuj konto zamiast Trwale usuń konto . Następnie możesz przejść do Dezaktywacji konta .
Jak pobrać wszystkie swoje informacje (dane) na Facebooku?
Pobieranie wszystkich informacji na Facebooku powinno nastąpić przed tym, jak trwale usunąć konto na Facebooku. Wykonaj poniższe czynności, a nawet po trwałym usunięciu konta na Facebooku Twoje dane pozostaną nienaruszone –
- Kliknij menu rozwijane, a następnie kliknij Ustawienia
- W lewej kolumnie kliknij Twoje informacje na Facebooku
- Kliknij opcję Wyświetl obok opcji Pobierz swoje informacje
- Na stronie Pobierz swoje informacje kliknij pola wyboru kategorii danych. Możesz nawet wybrać dane z określonego zakresu dat, formatu i jakości danych
- Po zakończeniu wybierania danych kliknij Utwórz plik
Co tracisz
Teraz, ponieważ wiesz, jak usunąć konto na Facebooku i jak dezaktywować konto na Facebooku, o to chodzi –
Jeśli dezaktywujesz konto na Facebooku, możesz je ponownie aktywować, kiedy tylko zechcesz. Ale w czasie, gdy Twoje konto na Facebooku jest dezaktywowane, nikt nie będzie mógł zobaczyć Twojej osi czasu ani nawet Cię wyszukać. Jednak mogą zobaczyć wiadomości, które im wysłałeś.
Ponadto Twoi znajomi nadal widzą Twoje imię i nazwisko na swoich listach znajomych, a jeśli należałeś do grup, administratorzy grup będą mogli zobaczyć Twoje komentarze i posty. I nadal możesz rozmawiać z ludźmi na komunikatorze.
Po usunięciu konta na Facebooku nie będzie można go ponownie aktywować, chyba że anulujesz prośbę o usunięcie przed upływem 30 dni. W ciągu 90 dni wszystkie Twoje dane zostaną usunięte, przez co nie będą dostępne dla nikogo korzystającego z Facebooka.
Zgodnie z polityką dotyczącą danych, Facebook nadal będzie przechowywać kopię Twoich danych po 90 dniach. Dane te są przechowywane, aby można je było odzyskać w przypadku błędu oprogramowania, katastrofy lub innego rodzaju utraty danych.
Chcesz odzyskać usunięte konto na Facebooku? Oto jak możesz to zrobić
Przeczytaj także: Jak odzyskać wiadomości usunięte na stałe w komunikatorze Facebook
Usunąć lub nie usuwać – to twój wybór
Wszelkie decyzje nigdy nie powinny być podejmowane pod wpływem impulsu. I właśnie dlatego staraliśmy się zająć wszystkim, z czym możesz mieć do czynienia przed i po pojawieniu się pytania „jak usunąć konto na Facebooku”. Jeśli uznałeś te informacje za przydatne, podziel się nimi również z bliskimi. Aby uzyskać więcej takich treści, śledź nas na blogach Systweak i śledź nas.